Obsah článku
- 1 Rýžovary: Žebříček TOP 10 nejlepších rýžovarů podle recenzí zákazníků
- 2 Jak rýžovar funguje?
- 3 Proč si pořídit rýžovar?
- 4 Rýžovar: Na co se zaměřit při výběru rýžovaru?
- 5 Zdravotní benefity rýže
- 6 Co všechno v rýžovaru uvaříte?
- 7 Druhy rýžovarů
- 8 Ovládání rýžovaru
- 9 Rýžovar a jeho funkce
- 10 Programy pro vaření různých druhů rýže a dalších pokrmů
- 11 Rýžovary a příslušenství
- 12 Objem rýžovaru
- 13 Velikost rýžovaru
- 14 Příkon
- 15 Materiál rýžovaru
- 16 Bezpečnost rýžovaru
- 17 Údržba rýžovaru
- 18 Cena rýžovaru
- 19 Nejběžnější druhy rýže
- 20 Co dělat, pokud se rýže správně nedovaří
- 21 Rýžovary: Popis a hodnocení nejlepších rýžovarů
- 22 Rýžovary: Pár slov o rýžovarech na závěr
Rýže je jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších potravin na světě. Je to nejen chutná, ale také nutričně bohatá potravina.
Ač se její příprava může zdát jednoduchá, není snadné uvařit rýži tak, aby byla skutečně dobrá a měla požadovanou konzistenci. Při běžném vaření ve vodě se snadno může stát, že rýži nedovaříte, rozvaříte nebo připálíte.
Pokud chcete rýži opravdu dobře uvařit a skvěle si na ní pochutnat, pořiďte si rýžovar. Rýže připravená v rýžovaru je velmi dobrá, nadýchaná a plná důležitých živin a minerálů.
Rýžovary dovedou nejen připravit všechny druhy rýže, ale také obiloviny, luštěny nebo dušené maso. Jsou proto ideální pro vaření zdravých a nutričně vyvážených jídel.
Rýžovary: Žebříček TOP 10 nejlepších rýžovarů podle recenzí zákazníků
Zde najdete náš výběr nejlepších rýžovarů. Ty jsme vybrali analýzou uživatelských recenzí na portálu Heureka a největších českých e-shopech, které rýžovary prodávají a mají je skladem. Díky tomu jsme pro vás vybrali TOP 10 rýžovarů. Tyto produkty jsme následně seřadili do této tabulky, kterou si můžete seřadit podle vámi preferovaných parametrů. Pokud vás například zajímá co nejnižší cena, lze si nejlepší rýžovary seřadit podle nejnižší ceny.
Název rýžovaru | Vzhled | Objem (l) | Udržování teploty | Odložený start | Orientační cena (s DPH) | Dostupnost |
---|---|---|---|---|---|---|
Tefal RK102811 | 3 | Ano | Ne | 999 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 0600WH | 0,6 | Ano | Ne | 378 | Zobrazit v obchodech | |
Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT | 1,5 | Ano | Ano | 2495 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 0650SS | 0,6 | Ano | Ano | 799 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 1000SS | 1 | Ano | Ne | 599 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 1550SS | 1,5 | Ano | Ano | 599 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 0601BK | 0,6 | Ano | Ne | 417 | Zobrazit v obchodech | |
Gastroback 42518 | 1,8 | Ano | Ano | 2164 | Zobrazit v obchodech | |
Lauben Rice Cooker 1000WB | 1 | Ano | Ne | 799 | Zobrazit v obchodech | |
Sencor SRM 3150SS | 1,5 | Ano | Ano | 1474 | Zobrazit v obchodech |
Jak rýžovar funguje?
Elektrický rýžovar ohřívá nádobu, která následně vede teplo do vody a rýže. Když se začne voda vařit, stoupá pára a zrnka rýže absorbují vodu. Až rýže všechnu vodu vstřebá a rýžovar se vypne.
Jak uvařit v rýžovaru rýži
Práce s rýžovarem je velmi jednoduchá. Stačí do něj nalít vodu, nasypat propláchnutou rýži, dochutit, zavřít víko a zapnout. Až se rýže uvaří, hrnec se sám vypne a uchová rýži až 6 hodin teplou. Nemusíte tedy dobu ani průběh vaření hlídat a můžete se bez obav věnovat jiným činnostem.
Proč si pořídit rýžovar?
Oproti běžnému vaření rýže ve vodě, má rýžovar mnoho předností:
- Velmi chutná rýže
- Správná konzistence
- Rýže se nepřipálí ani nerozvaří
- V rýži se uchovají minerální látky a vitamíny
- Rýže zůstane teplá několik hodin
- Nemusíte hlídat průběh ani dobu vaření
- Některé modely během vaření z rýže umí oddělit až 40% sacharidů
- Velmi jednoduchá obsluha
- Krátká doba přípravy
- Jednoduchá údržba
Rýžovar: Na co se zaměřit při výběru rýžovaru?
Jaký typ rýžovaru si chcete pořídit? Podle toho, co od rýžovaru očekáváte – pouze uvaření rýže nebo různé funkce a možnost přípravy i jiných potravin, si můžete vybrat jednoduchý rýžovar do mikrovlnky nebo elektrický rýžovar.
Které funkce by měl rýžovar mít? Některé rýžovary disponují funkcemi, které umožňují vaření rýže podle jejího druhu, přípravu dalších druhů potravin, možnost nastavení začátku vaření na konkrétní dobu nebo například automatický režim s několika hodinovým udržováním teplého pokrmu.
Jak velký rýžovar potřebujete? Podle počtu strávníků a množství rýže, které obvykle vaříte, vyberte objem rýžovaru. Sledujte maximální objem a maximální hmotnost rýže, která se do rýžovaru vejde.
Příkon. Příkon rýžovaru ovlivňuje rychlost přípravy pokrmu. Čím větší hrnec, tím by měl být větší i příkon.
Zdravotní benefity rýže
- Zdroj vlákniny, aminokyselin, hořčíku, vápníku, draslíku, manganu, fosforu, selenu, železa, zinku a vitamínu B, E a K
- Přispívá ke správné činnosti trávící soustavy a střev
- Dietní potravina – obsahuje pouze velmi malé množství tuku
- Podporuje zdravý krevní oběh a krevní tlak
- Zdroj energie – obsahuje 75% polysacharidů, energii tělu dodává postupně po dobu několik hodin
- Neobsahuje lepek, lze ji tedy zařadit do bezlepkové diety
- Dobře stravitelná a vhodná už pro malé děti
- Používá se jako prevence vzniku ledvinových kamenů
- Posiluje imunitní systém
- Podporuje zdraví svalů a kostí
- Má příznivý vliv na vlasy, pokožku a nehty
- Podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu
- Pozitivně ovlivňuje nervový systém
- Neobsahuje cholesterol
Co všechno v rýžovaru uvaříte?
Rýžovar můžete použít pro uvaření klasické rýže, mléčné rýže, ovesné kaše, luštěnin, krup, jáhel, ratatouille, omelet, vajec na trvrdo, ale také pro tepelnou úpravu masa a ryb.
Druhy rýžovarů
Existují dva základní druhy rýžovarů – elektrické rýžovary a rýžovary do mikrovlnné trouby.
Elektrický rýžovar
V elektrickém rýžovaru je teplo rozváděno rovnoměrně. Rýže se při nízké teplotě vaří v páře a díky tomu v ní zůstane zachováno mnoho minerálů a živin.
Kromě rýže lze v elektrickém rýžovaru připravit i jiné potraviny. Vaření usnadňují užitečné funkce, jimiž mnohé modely rýžovarů disponují – například vypnutí rýžovaru po dovaření nebo udržení teplého pokrmu několik hodin.
Elektrické rýžovary bývají většinou vyrobeny z nerezové oceli nebo z plastu s vnitřní nepřilnavou nádobou a doplněny skleněným víkem.
Výhody
- Výborná chuť a aroma
- Možnost přípravy i jiných pokrmů
- Užitečné funkce
- Odolný materiál
Nevýhody
- Vyšší cena
Rýžovar do mikrovlnné trouby
Rýžovar do mikrovlnné trouby je vlastně plastová, skleněná nebo silikonová miska s víkem. Do rýžovaru se nasype rýže nebo zelenina, zalije se vodou, vloží do mikrovlnné trouby a na několik minut se zapne.
Výhody
- Nízká cena
- Možnost vaření rýže i zeleniny
- Jednoduché použití
Nevýhody
- K uvaření rýže potřebujete mikrovlnnou troubu
- Nemá další funkce
- Rýže je méně chutná než z elektrického rýžovaru
Ovládání rýžovaru
Ovládání rýžovaru je velmi jednoduché.
Levnější základní modely stačí zapojit do zásuvky nebo pouze stisknout tlačítko a rýže se začne vařit. U těchto typů však nemáte možnost do procesu vaření zasáhnout a podle potřeby si ho upravit.
Složitější a dražší rýžovary mají víc funkcí a tedy také složitější ovládání. Je na nich potřeba nastavit upřesňující informace o typu a průběhu vaření – například kdy se má rýžovar zapnout a jaký druh rýže nebo potravin v něm budete vařit. S ovládáním a přípravou jídla vám však pomohou informace na displeji, kde vidíte průběh programu a informuje vás například o tom, proč se vypnul.
Rýžovar a jeho funkce
Automatický režim – jakmile je rýže hotová, rýžovar se sám vypne.
Režim udržování teploty – po dovaření rýže se rýžovar přepne na nižší teplotu a 2 až 12 hodin udržuje rýži teplou a připravenou k pozdější konzumaci.
Ovládání přes mobilní aplikaci – pokročilé modely mohou rýžovar pomocí smartphonu ovládat na dálku – zvolit program vaření, nastavit čas spuštění a spravovat všechny dostupné funkce.
Termostat – po dovaření se přístroj přepne do speciálního režimu, v jehož rámci bude uvařený pokrm udržovat v určité teplotě. Rýže zůstane stále teplá, aniž by se převařila nebo se její struktura narušila. Tato funkce je známá jako „Keep Warm“.
Příprava dietní rýže – rýžovar může disponovat i funkcí, kdy se během vaření z rýže odstraní přebytečné sacharidy.
Nastavení teploty – možnost nastavit teplotu pro ohřívání nebo pro přípravu jídla.
Displej – na displeji vidíte proces, který v rýžovaru právě probíhá a dobu, která zbývá do konce vaření.
Časovač a timer – na rýžovaru můžete nastavit dobu, kdy se má zapnout. Start lze odložit až o 24 hodin. Po dovaření se buď vypne nebo se přepne do režimu udržování teploty.
Multifunkční vaření – rýžovar může mít funkci 2 v 1 a zastat i funkci parního hrnce.
Volba druhu rýže – možnost nastavení rýžovaru pro úpravu konkrétního druhu rýže – každá rýže má specifické nároky na přípravu. Správná příprava ovlivňuje kvalitu pokrmu.
Programy pro vaření jiných druhů potravin – v multifunkčním rýžovaru uvaříte kromě rýže například i luštěniny, polévky nebo jogurty.
Ochrana proti přehřátí – při nedostatku vody se rýžovar vypne a nedojde tak k připálení rýže.
Další bezpečnostní prvky – poklička s otvorem pro únik páry, tepluvzdorná rukojeť, protiskluzové nožičky, světelné ukazatele pro různý druh provozu a pojistka proti vyvaření vody.
Zvuková signalizace – zvukový signál ohlásí konec vaření.
Programy pro vaření různých druhů rýže a dalších pokrmů
SHORT GRAIN – vaření bílé krátkozrnné rýže – kulatá a sushi
LONG GRAIN – vaření bílé dlouhozrnné rýže – jasmínová, basmati a thajská
BROWN – vaření krátkozrnné i dlouhozrnné celorznné rýže
SLOW COOK – pomalé vaření rýže a luštěnin
QUICK COOK – rychlejší vaření bílé rýže
STEAM COOK – vaření v páře
PORRIGE – příprava kaše
CAKE – příprava dortíků
Rýžovary a příslušenství
Součástí ryžovaru může být i několik užitečných pomůcek:
- Odměrka
- Lžíce na rýži
- Lžička na maso
- Polévková lžíce
- Dřevěné nádobí pro práci s teflonem
- Napařovací nástavce
- Parní koš
- Poklice
Objem rýžovaru
Objem rýžovaru a množství rýže, které v něm uvaříte, jsou dvě rozdílné hodnoty. Rýže nesmí sahat až k okraji a musíte také počítat s objemem vody, kterou do rýžovaru nalijete. Aby byla rýže správně uvařená, musíte dodržovat maximální doporučené množství, které je vždy menší než objem rýžovaru. Pokud byste rýžovar přeplnili, rýže se nedovaří.
Můžete si vybírat mezi nejmenšími 0,6 litrovými modely až po velké 23 litrové rýžovary ke komerčním účelům.
Objem rýžovaru:
- Méně než 1 litr: maximálně 700 g rýže (2 až 4 porce)
- 1 až 2,5 litru: 700 až 1 500 g rýže (4 až 6 porcí)
- Více než 2,5 litru: nad 1 500 g rýže (6 porcí a víc)
Velikost rýžovaru
Před zakoupením rýžovaru si promyslete, zda na něj na kuchyňské lince nebo v úložném prostoru máte místo. Především u velkých modelů byste mohli mít problém s jejich uskladněním.
Příkon
Příkon rýžovaru má vliv na délku vaření rýže. Aby v rýži bylo zachováno co největší množství živin, příprava probíhá při nízké teplotě a doba vaření je tedy delší než při jejím vařením v klasickém hrnci. Pohybuje se cca od 20 do 30 minut. Velikost příkonu je důležitá především u rýžovarů s velkým objemem. Velký rýžovar s malým příkonem rýži nedokáže uvařit dostatečně rychle a ta může zůstat nedovařená. Příkon rýžovarů se pohybuje od 400 do 2 950 Wattů. Vyšší příkon však znamená i větší spotřebu elektrické energie.
Materiál rýžovaru
Vnitřní nádoba
Vnitřní nádoba rýžovaru je vyrobena z materiálů, které dobře vedou teplo – z hliníku, litiny, nerezové oceli nebo z keramiky, často s nepřilnavým povrchem. Při manipulaci s teflonem a nerezem musíte být opatrní, abyste povrch nepoškrábali a poté nedocházelo k připékání rýže.
Tělo rýžovaru
Tělo rýžovaru bývá nejčastěji vyrobeno z plastu nebo z nerezu. Plast se snadno udržuje, umožňuje výběr z více barev, ale není příliš odolný.
Rýžovary s nerezovým tělem mají elegantní nadčasový vzhled a vysokou odolnost, ale jsou náročnější na údržbu. Proto je dobré, pokud rýžovat bude mít povrchovou úpravu proti mastnotě a otiskům.
Vnější plášť by měl být dostatečně dobře izolovaný, abyste se o něj nespálili.
Bezpečnost rýžovaru
Bezpečnost při manipulaci s rýžovarem zvyšuje několik bezpečnostních prvků, kterými rýžovary mohou být vybaveny.
Pojistka proti přehřátí – při přehřátí se rýžovar vypne – například při jeho spuštění, když je prázdný nebo bez vnitřní nádoby
Pojistka proti vyvaření vody – vypne se při nedostatku vody
Studený plášť – zamezí popálení o tělo rýžovaru
Tepluvzdorná rukojeť – umožňuje bezpečnou manipulaci s hrncem
Poklička s otvorem pro únik páry – přebytečná pára se přes ni dostane ven z hrnce
Světelné ukazatele – vidíte, zda je spotřebič v provozu
Protiskluzové nožičky – rýžovar neklouže po podložce
Údržba rýžovaru
Údržba rýžovaru je jednoduchá. Většina modelů má vyjímatelnou vnitřní část, kterou lze mýt v myčce. Pro ruční mytí je nejpraktičtější pořídit si rýžovar s nádobou s nepřilnavým povrchem. Na mytí nepoužívejte nic, co by povrch nádoby mohlo poškrábat. Tělo rýžovaru stačí otřít vlhkým hadříkem.
Cena rýžovaru
Rýžovary nejsou drahé spotřebiče. Jejich cena se liší podle toho, zda se jedná o rýžovar do mikrovlnné trouby nebo o rýžovar elektrický. Vliv na cenovou relaci má také množství funkcí rýžovaru, jeho objem, výkon a materiál.
Cena rýžovaru do 500 Kč s DPH
Rýžovar do mikrovlnky pořídíte již za 100 Kč. Již od 350 Kč si můžete koupit i některý ze základních modelů rýžovaru elektrického. Objem se pohybuje od cca 0,6 litrů, příkon do 400 Wattů. Tyto rýžovary budou jistě dostačující pro občasné konzumenty rýže nebo pro vaření menšího množství.
Cena rýžovaru od 500 do 2000 Kč s DPH
Rýžovary ve střední cenové kategorii vyhoví požadavkům i náročnějších zákazníků. Mají větší objem, ale také výkon až 700 Wattů. Můžete v nich tedy uvařit dostatečné množství rýže i pro vícečlennou rodinu. Modely s displejem vám umožní navolení různých funkcí a přehled o celém procesu vaření.
Cena rýžovaru nad 2 000 Kč s DPH
Dražší rýžovary mohou být kromě potřeb několikačlenné rodiny vhodné i pro použití v gastronomických provozech. Rýžovary disponují mnoha funkcemi a obvykle je můžete kromě vaření rýže, použít i pro přípravu dalších surovin, například masa, ryb a zeleniny.
Nejběžnější druhy rýže
Rýže do Evropy přišla z východu, kde je základem stravy většiny obyvatelstva. Rýži můžete použít jako přílohu, připravit z ní rizoto, salát, sushi, sladkou kaši a mnoho dalších sladkých i slaných jídel.
Existuje několik desítek tisíc druhů rýže, které se od sebe liší velikostí zrna a metodou zpracování.
Velikost zrna – kulatozrnná, střednězrnná a dlouhozrnná
Metoda zpracování – neleštěná, leštěná, předvařená atd.
Z rýžového šrotu se vyrábí rýžová mouka, která se použít pro kojeneckou výživu, pro pečení, zahuštění, do sušenek, muffinů, palačinek, omáček a pokrmů z masa a ryb a pro výrobu rýžových nudlí.
Druhy rýže
- Hnědá leštěná rýže – zachová nejvíc vlákniny a minerálů
- Předvařená rýže – je mléčně hnědavá, zachová většinu živin, vaří se rychleji než hnědá rýže
- Bílá leštěná rýže – obsahuje nejméně užitečných látek (např. Basmati a jasmínová rýže)
- Basmati rýže – dlouhozrnná nelepivá rýže, která je ideální jako příloha k jídlům bez omáčky
- Černá rýže – má černou barvu, obsahuje nejvíce živin a dvakrát více bílkovin než rýže bílá, chutná oříškově
- Divoká rýže (zizania aquatica) – stejně jako černá rýže má černou barvu a obsahuje nejvíce živin a velké množství vlákniny, dlouho se vaří
- Sushi rýže – drobnozrnná lepivá rýže, dobře se tvaruje
- Rýže Parboiled – loupaná a speciálně upravená rýže, je vhodná jako příloha
- Jasmínová rýže – aromatická rýže se květinovou vůní, která se podává nejčastěji s kuřecím masem a zeleninou
- Rýže Arborio – krátkozrnná rýže s mírně krémovou konzistencí vhodná na mléčné krémové pokrmy a rizoto
- Rýže Carnaroli – krátkozrnná kulatozrnná odrůda pro přípravu pravého italského rizota
- Indiánská rýže – divoká tmavá rýže vhodná ke smíchání s dalšími druhy a podávaná jako příloha
- Ráže natural – tuhá hnědá rýže, ve které jsou zachovány minerály a živiny
- Červená rýže – celozrnná rýže oříškové chuti, bohatá na živiny
Co dělat, pokud se rýže správně nedovaří
Pokud se stane, že rýži z nějakého důvodu nedovaříte, nevěště hlavu. Existuje několik možností, jak můžete pokrm zachránit.
Co způsobí, že se rýže nedovaří?
- Malé množství vody
- Vaření při vysoké teplotě
- Špatně zajištěné víko (uniká pára potřebná k vaření rýže)
Co dělat?
Otevřete víko rýžovaru, naberte na lžičku několik zrnek rýže, ochutnejte je nebo zmáčkněte mezi prsty a zkontrolujte jejich strukturu. Dostatečně uvařená rýže by měla být měkká a kašovitá. Nedovařená rýže je tuhá a zrnitá.
Náprava nedovařené rýže
- Dovaření v rýžovaru
- Pokud zjistíte, že je v rýžovaru málo vody, přilijte trochu vody a rýži promíchejte.
- Poté rýži na středně vysoké teplotě vařte 1 až 2 minuty.
- Snižte intenzitu varu a vařte ještě 5 minut.
- Po vypnutí rýžovaru nechte rýži ještě chvíli dojít.
- Dovaření ve velkém hrnci
- Rýži přesypte do velkého hrnce s dostatečným množstvím vroucí vody.
- Několik minut vařte.
- Každé 2 minuty rýži promíchejte.
- Průběžně sledujte, zda je již dovařená.
- Uvařenou rýži přeceďte přes síto.
- Dovaření v mikrovlnné troubě
- Rýži přesypte do mísy vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.
- Rýži pokropte vodou.
- Přikryjte namočenými papírovými utěrkami.
- 2 minuty vařte na vysoký výkon.
- Poté zkontrolujte, zda je rýže hotová.
- Pokud je potřeba, znovu rýži vařte.
Rýžovary: Popis a hodnocení nejlepších rýžovarů
Rýžovar Xiaomi Mi Induction Heating Rice Cooker 16061
Rýžovar Xiaomi Mi Induction Heating Rice Cooker 16061 na první pohled zaujme svým jednoduchým elegantním vzhledem. Šetrným způsobem v něm připravíte nejenom velmi chutnou rýži, ale také další znamenité pokrmy. Vnitřní nádoba je opatřena práškovým povrchem PFA, který zamezuje přichytávání rýže. Teplota při vaření je konstantní. Díky tomu nedojde k rozvaření rýže, ani ke ztrátě důležitých živin. Rovnoměrnou tepelnou přípravu jídel zajišťuje elektromagnetická topná energie a mikrotlaková technologie.
V tomto třílitrovém rýžovaru uvaříte až 2,25 kg rýže. Rychlou přípravu pokrmu zajistí výkon 1 100 Wattů. Vnitřní litinová nádoba má nepřilnavý práškový povrch PFA a snadno se tedy udržuje. Součástí rýžovaru je i polévková lžíce, lžička na maso a odměrka. Pokročilá technologie umožňuje rýžovar ovládat klasicky, ale také ovládání mobilním telefonem.
Výhody rýžovaru
- Výborná rýže s příjemným aroma
- Velký objem
- Mnoho funkcí
- Možnost přípravy různých pokrmů
- Kompletní automatika
- Jednoduchá obsluha
- Atraktivní design
- Ovládání na spotřebiči i smartphonem
Nevýhody rýžovaru
- Vyšší cena
- Návody na další recepty jsou čínsky
- Větší váha a rozměry
Rýžovar Sencor SRM 3150SS
Nerezový rýžovar Sencor SRM 3150SS je praktický pomocník k přípravě až 800 gramů rýže. Funkce Keep Warm rýži po dovaření zachová až 6 hodin teplou. Skleněná poklice umožňuje sledovat průběh její přípravy. Rýžovar nabízí 11 funkcí k přípravě různých pokrmů a snadno v něm tedy uvaříte i ovesnou kaši nebo polévku. Nechybí programy pro vaření v páře, funkce pro pomalé až mírné vaření a program pro minutkovou úpravu masa.
Rýži, kterou nespotřebujete, můžete nechat ve vyjímatelné nádobě rýžovaru a přikrytou poklicí ji uložit do lednice. O provozu hrnce vás informují dvě barevné kontrolky. Bezpečný provoz rýžovaru zajišťuje ochrana proti přehřátí a vyvaření vody. Pohodlnou manipulaci s hrncem pak dvě praktické rukojeti. K hrnci dostanete také špachtli na rýži a odměrku.
Výhody rýžovaru
- Mnoho programů
- Možnost přípravy i jiných druhů potravin
- Praktická vyjímatelná nádoba s víkem
Nevýhody rýžovaru
- Po dovaření při udržování teplého pokrmu se rýže přichytává ke dnu
Rýžovar Sage BRC600
V nerezovém multifunkčním hrnci Sage BRC600 připravíte nejen chutnou rýži, ale také rizoto, mléčnou rýži, dušenou zeleninu, polévku, omáčku a další pokrmy. Objem hrnce 1,8 litrů je dostačující pro potřeby vícečlenné rodiny. Vyjímatelná hliníková nádoba hrnce má nepřilnavou povrchovou úpravou. Přes pokličku z vysoce odolného temperovaného skla můžete vidět průběh přípravy pokrmů.
Po dokončení pokrmu se hrnec automaticky vypne. Při použití funkce KEEP WARM udrží uvařený pokrm teplý až 5 hodin. Praktickým doplňkem jsou dvě rukojeti pro snadné přenášení hrnce a odjímatelný kabel, který při servírování a při skladování nikde nepřekáží. Součástí balení je nerezová napařovací miska, servírovací lžíce a odměrka.
Výhody rýžovaru
- Mnoho funkcí
- Napařovací miska
- Odnímatelný kabel
- Kompaktní rozměry
Nevýhody rýžovaru
- Nepřilnavá vrstva vnitřní nádoby je náchylná k poškrábání
- Rýže se přichytává ke dnu nádoby
Rýžovar Gastroback 42518
Větší domácnosti jistě ocení objemný třílitrový rýžovar Gastroback 42507, ve kterém připraví nejenom rýži, ale také ovesnou kaši, polévky, omáčky nebo zeleninu v páře. Na přehledném čelním panelu vidíte, v jaké fázi přípravy jídla se rýžovar nachází. Díky elegantnímu nerezovému provedení je rýžovar nejenom praktickým pomocníkem, ale také vkusným doplňkem každé kuchyně.
Pohodlné přenášení hrnce umožňuje sklopné madýlko. Vnitřní vyjímatelná nádoba je opatřena nepřilnavým povrchem. V balení naleznete nástavec pro napařování, naběračku a odměrku. Vzhledem k nerezovému provedení a velikosti rýžovaru, počítejte s jeho větší hmotností. Příkon hrnce 650Wattů není příliš vysoký, avšak je dostačující pro přípravu i udržení teplých pokrmů.
Výhody rýžovaru
- Velký objem
- Různé funkce
- Nerezová konstrukce
Nevýhody rýžovaru
- Vysoká hmotnost
- Neprůhledné víko
Rýžovar Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500AT
Rýžovar s pokročilou funkcí, díky níž dokáže z rýže během vaření „odstranit“ až 40 % sacharidů. Tato speciální technologie oddělí od škrobu přebytečné cukry, které se v želatinové konzistenci zachytí v poklici rýžovaru. Tento model rýžovaru je proto velmi vhodný pro diabetiky a k přípravě dietních jídel. Zdravým způsobem v něm uvaříte najednou 3 až 4 porce rýže či jiných surovin. Pro přípravu rozmanitých pokrmů můžete využít některý ze 6 nastavitelných režimů.
Rýžovar na první pohled zaujme svým atraktivním minimalistickým designem. Ovládání hrnce je intuitivní pomocí dotykového displeje na víku. Vnitřní vyjímatelná nádoba má nepřilnavý povrch a lze ji mýt v myčce. Nechybí funkce pro udržení teploty hotového pokrmu, opětovného ohřevu a časovač. Plášť rýžovaru je tepelně izolovaný a nemůžete se o něj tedy spálit. Bezpečnost při jeho používání zvyšují protiskluzové nožičky a technologie Cool touch, díky které se o rýžovar nespálíte.
Výhody rýžovaru
- Z rýže odstraní až 40 % sacharidů
- Atraktivní prémiový design
- 6 různých režimů přípravy jídla
- Připravíte v něm i jiné suroviny
Nevýhody rýžovaru
- Menší objem
Rýžovar Sencor SRM 1550SS
Nerezový rýžovar Sencor 1550SS je pro svůj 1,5 litrový objem vhodný spíše pro menší domácnosti. O procesu přípravy rýže vás informují světelné kontrolky a můžete ho sledovat přes skleněnou poklici. Hrnec udrží hotový pokrm teplý až po dobu 6 hodin.
Manipulaci s hrncem usnadňují rukojeti. Součástí balení je i speciální špachtle a odměrka na rýži. Vyjímatelná nádoba je vhodná k mytí v myčce. Hrnec není opatřen klasickými protiskluzovými nožičkami, ale pouze plastovými výstupky a hrozí tedy, že bude po podložce klouzat.
Výhody rýžovaru
- Dobrý poměr cena/výkon
- Elegantní nerezový design
Nevýhody rýžovaru
- Rýže se k hrnci přichytává
- Nemá protiskluzové nožičky
- Malý objem
Rýžovary: Pár slov o rýžovarech na závěr
Přečetli jste si článek o výběru nového rýžovaru. Doufáme, že vám náš tým z Žebříčkátor.cz s tímto úkolem pomohl a vy si vyberete kvalitní rýžovar, který vám bude sloužit po mnoho let bez jediného problému a závady.
Podívejte se do tabulky na začátku článku a proklikněte se na srovnání cen. To vás přesměruje na porovnávací portál Heureka, kde si můžete přečíst recenze zákazníků, uživatelů, odborné recenze a porovnat si ceny rýžovarů v různých obchodech. Dozvíte se tam, který rýžovar je kde skladem a za jakou nejlevnější cenu ji lze zakoupit v různých obchodech.